Hangtémák

Ez a kiegészítő különböző hangok lejátszásával jelzi a fókuszba kerülő elem típusát (gomb, link, stb). A hang a vizuális megjelenítésnek megfelelően szólal meg, így hallható, hogy az adott elem hol helyezkedik el a képernyőn.

A kiegészítő lehetővé teszi hangtéma csomagok aktiválását, telepítését, eltávolítását, szerkesztését, létrehozását és terjesztését.

Használat

Ezzel a kiegészítővel kezelheti a telepített hangtémáit, szerkesztheti azokat, valamint újakat hozhat létre.

A kiegészítő menüje az NVDA főmenüjében található, onnan érheti el.

Hangtémák kezelése

 • Ezen a párbeszédpanelen váltogathat a különböző hangtémák közt, ill. itt telepítheti és el is távolíthatja azokat.
 • További opciók:
 • 3D mód: Ha nincs bejelölve,akkor az NVDA a hangokat monó módban játssza le, mind egységesen középről szól, nem követi az egyes elemek elhelyezkedését a képernyőn.
 • hangjelzés helyett beszéd mint gomb, szerkesztőmező, hivatkozás stb.: Ha be van jelölve, az NVDA bemondja az egyes képernyőelemek nevét, ha nincs bejelölve,akkor az NVDA az egyes hangtémákban beállított hangjelzésekkel jelzi a képernyőelemeket. Ez utóbbi az alapértelmezett viselkedés.
 • használja a beszédszintetizátor hangerejét: Bejelölt állapotban a kiegészítő hangjai az aktív beszédszintetizátor hangerejéhez igazodnak, és követik a változásait.
 • Hangtéma hangerő csúszka: Ezzel a csúszkával beállíthatja a kiegészítő hangerejét az NVDA beszédszintetizátoraitól függetlenül. A 0 érték elnémítja az összes hangot, 100 a maximális hangerő.

Aktív hangtéma szerkesztése

 • Ezen a párbeszédpanelen megjelenik az aktív hangtéma hangjainak listája.
 • Szerkesztés: A kiválasztott hangot lecserélheti egy másikra. Egy szabványos fájlmegnyitás párbeszédpanelen keresztül kiválaszthat egy másik ogg vagy wav fájlt a számítógépéről.
 • Eltávolítás: Eltávolítja a kijelölt hangot a listáról. Az "Igen" gomb aktiválásával a folyamat véglegesíthető, és a kiválasztott hang eltávolításra kerül.
 • Új hang hozzáadása: A gomb lenyomására egy párbeszédpanel jelenik meg. Az első kombinált listamezőben válassza ki azt az elemet,amihez hangot szeretne hozzárendelni (pl. gomb, hivatkozás, fül, menü, stb.), majd kattintson a 'Tallózás' gombra a kívánt hangfájl kiválasztásához. A 'Meghallgat' gombra kattintva ellenőrizheti, hogy a kívánt hangot választotta-e ki. Az OK gomb lenyomásával jóváhagyhatja a hozzárendelést.
 • Bezárás: Bezárja a párbeszédpanelt.

Új hangtéma létrehozása

 • Ha Önnek jó képességei vannak hangtervezésre, itt megvalósíthatja és készíthet magának hangtémát ahelyett, hogy egy létezőt szerkesztene át. Ehhez kövesse az alábbi lépéseket. - Gyűjtse össze a hangfájljait egy helyre, legyenek ogg vagy wave formátumban, majd nevezze át őket értelemszerűen. Például, amikor én ezt a hangtémát elkészítettem ehhez a bővítményhez, a hangokat a vezérlés sémája szerint csoportosítottam, így például a kombinált listamező, az osztott gomb és a körvonalgomb ugyanazt a hangot kapta, míg a jelölőnégyzetnek, a bejelölhető menüelemnek és a kapcsológombnak ugyanaz a hangja. - Az NVDA/hangtémák menüben válassza az új hangtéma készítése menüpontot, egy párbeszédpanel fog megnyílni. Ez mutatja a hangtémák kezelőjét. Itt egy érvényes windows mappanevet kell megadni. * Az Ön neve szerkesztőmezőbe írja be a saját valódi nevét vagy egy nicknevet. * Leírás: itt lehet megadni egy rövid leírást a hangtémához. - Kattintson az ok gombra a folytatáshoz. - A következő lépésben egy hasonló párbeszédpanel, a hangtéma-szerkesztő jelenik meg, és ettől kezdve a tennivaló ugyanaz, mint a hangtéma szerkesztésekor, a további információkat a hangtéma szerkesztése szakaszban találja.

Copyright:

Copyright (c) 2014-2016 Musharraf Omer és mások

Annak ellenére, hogy ennek a bővítménynek az elkészítése egy független projektként indult, hallgatólagosan Austin Hicks és Bryan Smart munkájának kiterjesztett verziójaként bocsátották ki. Ennek a bővítménynek a fejlesztésekor a munka oroszlánrészét azoknak az eszközöknek a fejlesztésére fordították, amelyek hangtéma-csomagok készítésére, szerkesztésére és kezelésére vonatkoznak. Nagy köszönet illeti őket ennek a nagyszerű bővítménynek az elkészítéséért, valamint azért, hogy munkájukat a számunkra hozzáférhetővé tették, és befejezhettük az ő munkájukat.

Megjegyzés a külső forrásból származó audio fájlokhoz:

Az alapértelmezett hangcsomag az alábbi szoftverekből származó fájlokat használja: - Unspoken 3D Audio: EgyNVDA kiegészítő;- TWBlue: Ingyenes és nyílt forráskodú Twitter kliens;- Mushy TalkBack: Alternatív TalkBack, jobb hangokkal.

Licenc

GNU General Public License licensz. Bővebb információkért olvassa el a copying fájlt.