Suplimentul Lambda pentru NVDA

Acest proiect este un modul de aplicație pentru programul LAMBDA. A fost inspirat de munca lui Peter Lecky la universitatea Comenius. LAMBDA (Linear Access to Mathematic for Braille Device and Audio-synthesis) este un soft care ajută persoanele nevăzătoare să citească și să scrie matematică utilizând un afișaj braille și/sau o sinteză vocală. LAMBDA este rezultatul unui proiect european. Pentru mai multe informații despre el vă rugăm să vizitați https://www.lambdaproject.org/.
Versiunea actuală a suplimentului are tabele braille pentru limbile italiană și spaniolă, iar interfața sa este disponibilă în majoritatea limbilor oficiale ale NVDA-ului, deoarece este tradusă de comunitatea de traduceri a acestuia. Dacă nu sunteți un utilizator italian al LAMBDA-ului și doriți să contribuiți cu portarea tabelului braille în limba dumneavoastră, contactați autorul (îl vedeți mai jos) sau abonați-vă la lista de mailing a proiectului.

Vă rugăm să rețineți:** Acest supliment a fost dezvoltat de Alberto Zanella ca o activitate de voluntariat. Nici autorul sau colaboratorii nu sunt implicați în vânzarea și / sau dezvoltarea programului Lambda. Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre Lambda, sau aveți nevoie de sprijin în utilizarea lui, vă rugăm să contactați distribuitorul dumneavoastră local. Dacă întâmpinați vreo problemă la utilizarea sau instalarea acestui supliment, vă rugăm să contactați autorul sau utilizați link-ul „Issues” pe pagina proiectului de pe Github.

Depozitul oficial de Github

Caracteristicile suplimentului:

Suport pentru vorbire:

  • Dialogurile și meniurile sunt anunțate corespunzător;
  • Suport în vorbirea naturală pentru formulele matematice care utilizează motorul matematic Lambda, adică "rădăcină compusă rădăcină 3 rădăcină combinată 3 x plus 24, rădăcină apropiată a compusului, minus 3 este egală cu 0";
  • este implementată citirea prin caractere, cuvinte, rânduri și Spune tot;
  • Vorbește când un bloc de text este selectat sau extins;
  • Vorbește la deplasarea în editorul de text folosind comenzile Windows-ului sau comenzile specifice ale Lambda-ului;
  • Atât modul extins de vorbire cât și cel scurt sunt suportate (îl puteți selecta folosind meniul de unelte în Lambda);
  • Dialoguri speciale precum modul de structurare, calculator și fereastra matrix sunt anunțate corect, iar NVDA-ul citește corect la deplasarea cursorului în jur sau când un nou text este scris ;
  • Tastarea ecoului utilizează procesorul de text Lambda, așa că simbolurile și marcajele vor fi corect raportate.

Suport braille:

  • Suplimentul se instalează (în directorul profilului de utilizator) și activează un tabel braille personalizat. Acest tabel poate fi diferit pentru diferite limbi. Tabelele personalizate braille au fost create din cele din pluginul Lambda pentru JAWS (fișier jbt). Apoi, simbolurile și marcajele sunt reprezentate folosind aceleași modele de puncte;
  • Suplimentul crează un profil NVDA pentru o configurație standard braille. Prin aceasta, ieșirea este setată la tabelul personalizat braille numai atunci când aplicația Lambda este activă;
  • Dialogurile și meniurile sunt raportate corespunzător în braille;
  • Conținutul editorului este redat corect în braille, iar utilizatorul poate să se deplaseze folosind tastele de deplasare braille sau tastele de rotire a cursorului;
  • Începând cu versiunea 1.1.0, există două modalități prin care textul din editorul Lambda este redat: modul „Flat” și Modul „Non-flat”. Atunci când modul ”Flat” este activat, NVDA va folosi Modelul de afișare pentru a prelua informații de la editor și pentru a determina poziția îngustă. Acest lucru este deosebit de benefic când utilizatorul trebuie să se deplaseze pe ecran, chiar și în spații albe. Atunci când modul „Flat” este setat pe "off", redarea textului pe afișajul braille este mai stabilă, deoarece NVDA folosește Windows API pentru a o prelua. Cu toate acestea, atunci când carul este mutat în spații albe de lângă sfârșitul liniei de text, afișajul braille nu urmează cursorul real atâta timp cât un utilizator nu adaugă un spațiu alb.

În mod implicit, modurile „Flat” și „Non-flat” sunt activate. Puteți activa sau dezactiva modul „Flat” apăsând NVDA+SHIFT+F.

Vă recomandăm cu insistență să dezactivați modul „Flat”, dacă utilizați DPI-ul personalizat în Windows (opțiunea Personalizare Dimensiune), mai ales când aveți setări de ecran cu o rezoluție mai mare de 96 dpi (mai mare de 100%).

  • Structura casetelor de dialog este mai ușoară, informația repetată a fost eliminată;
  • Selectarea va fi marcată corect cu ajutorul punctelor 7 și 8, iar marcajul este corect reîmprospătat în timp ce sunt apăsate comenzile standard ale Windows-ului (SHIFT + săgeți) sau cele specifice ale Lambda-ului (CTRL+B, CTRL+SHIFT+B).

Înainte de a începe să utilizați acest supliment.

El crează un profil NVDA numit „lambda” care este asociat cu aplicația „lambda.exe”. Profilul setează automat toate opțiunile braille: tabelul braille personalizat, legarea focalizării și setările modului Flat.

Dacă în sistemul dumneavoastră există un profil anterior cu același nume, suplimentul nu îl va înlocui, iar dumneavoastră va trebui să ajustați manual profilul de configurare.

Pentru a evita această situație, dacă aveți setări specifice pe care doriți să le păstrați, puteți utiliza expertul de restabilire al profilului LAMBDA. Comanda rapidă pentru pornirea acestui instrument este NVDA+alt+r (când sunteți focalizat pe LAMBDA).

Ar mai fi o variantă, să ștergeți versiunile vechi ale profilului „lambda” după instalarea suplimentului. Pentru a face astfel, deschideți meniul NVDA, selectați opțiunea „Configurarea profilurilor” și apăsați Enter.

În dialogul de configurare al profilurilor, veți putea să localizați și să ștergeți profilul „lambda”. Profilul va fi recreat data viitoare când aplicația Lambda este pornită.

Ștergerea profilului "lambda" ar trebui să fie o soluție ușoară, de asemenea, în cazul în care suplimentul se confruntă cu vreo problemă. De exemplu, dacă tabelul braille nu este setat corect, în loc să configurați manual profilul, puteți să îl ștergeți pur și simplu. Adăugarea va crea unul nou data viitoare când veți încărca editorul Lambda.

De fiecare dată când editorul Lambda este pornit, acest supliment verifică dacă există un profil cu numele „lambda”. Dacă nu există un astfel de profil, el generează automat un profil cu următoarea formă:

filename : userData\profiles\lambda.ini :

[braille]
    readByParagraph = False
    tetherTo = focus
    translationTable = path-to-the-addon-brailleTable-dir\tableName

[lambda]
    brailleFlatMode = True

Unde :

  • calea către dosarul suplimentului brailleTable : este calea absolută a dosarului suplimentului + "\brailleTables"
  • nume tabel : depinde de limba activă a NVDA-ului. Momentan, doar tabelele braille italian și spaniol, "lambda-ita.utb" și "lambda-esp.utb" sunt prezente.

Comenzile rapide ale suplimentului:

  • NVDA+Shift+f: Activează sau dezactivează modul flat braille;
  • NVDA+alt+r: Deschide expertul de recuperare a profilului LAMBDA.
  • **NVDA+D: Duplică liniile (utilizați asta în loc de control+d).

Probleme cunoscute:

Datorită unei erori prezente în LAMBDA, suplimentul oferă un extra-logic care raportează spațiile albe. Acest logic poate eșua în următoarele situații:

  • Când cuvintele ca „space”, „spazio”, „espacio” etc. sunt inserate în text, pot fi raportate de NVDA ca o traducere în limba în care acesta este setat.
  • Liniile goale nu sunt raportate de motorul de vorbire LAMBDA. Utilizatorul va auzi în schimb traducerea cuvântului „space”. Aceasta poate fi atât o linie goală, cât și una care conține doar cuvântul „space”.

Sfaturi utile

Acesta este un set de sfaturi care vă vor ajuta să utilizați suplimentul într-un mod mai eficient.

  • Raportarea caracter cu caracter: Atunci când vă folosiți de matematică în viața de zi cu zi, v-ați dori ca NVDA-ul să raporteze ceea ce scrieți caracter cu caracter. Pentru a face asta, există câțiva pași simpli: asigurați-vă că aveți focalizarea pe fereastra LAMBDA sau pe una dintre variantele sale (reprezentarea cu șase puncte, de exemplu); apăsați NVDA+2 (numărul doi) sau navigați la meniul NVDA>Preferințe>Setări tastatură și bifați caseta „Pronunță caracterele tastate”; mergeți la Lambda>Opțiuni>Parametri voce și asigurați-vă că caseta de bifat „ecou” este bifată, în caz contrar NVDA nu va primi nimic de la motorul de vorbire în timp ce tastați. Și gata, NVDA va pronunța caracterele scrise, dar nu vă faceți griji, doar în LAMBDA și în ferestrele sale speciale, setările pentru restul aplicațiilor vor rămâne așa cum erau.

Lista de mailing a suplimentului:

Pentru a raporta erori, sugestii sau dacă doriți să contribuiți, vă puteți abona la grupul suplimentului (în engleză). Puteți să vă abonați accesând următoarea pagină web: https://groups.io/g/lambda-nvda.

Jurnal de modificări

Mai jos se află o listă de modificări făcute în diferite versiuni ale acestui supliment. Lângă numărul versiunii, între paranteze, se află starea de dezvoltare. Actuala versiune în dezvoltare nu este inclusă, întrucât ar putea să aibă modificări până când va fi marcată ca stabilă sau revocată, urmând ca mai apoi să primească statutul d versiune candidată.

Version 1.3.0 (stable)

  • Support for newer version of NVDA (Support for Python 3)
  • Solved an issue while pressing duplicate line command NVDA+d in a blank line caused clipboard content to be pasted. Now when you press NVDA+d and you are in a blank line, a new blank line appears as expected.

Versiunea 1.2.2 (stabilă)

  • S-a îmbunătățit compatibilitatea cu WX Python versiunea 4 (introdusă în NVDA 2018.3). Avertizare privind wx.NewId() nu mai este afișat în jurnalul diagnosticării.
  • S-a implementat guiHelper pentru a îmbunătăți aspectul dialogurilor.
  • Limbi noi. Traduceri actualizate.

Versiunea 1.2.1a (stabilă)

Această actualizare se dorește afi una cu suport pe termen lung. Asta înseamnă că până cel puțin în iunie 2018, nu va mai fi lansată o versiune stabilă. Facem asta pentru a le oferi elevilor și studenților o stabilitate maximă și pentru a minimiza modificările pe durata anului academic.

  • Limbi noi. Traduceri actualizate.

Versiunea 1.2.1 (stabilă)

  • A fost adăugată compatibilitatea cu modul în care NVDA 2017.3 obișnuiește să gestioneze Braille-ul. S-a păstrat compatibilitatea Înapoi.
  • Multe erori braille au fost reparate.

Versiunea 1.2.0 (dezvoltare)

Această versiune n-a fost publicată ca stabilă, deoarece versiunea 1.2.1 a inclus reparări majore.

  • Au fost adăugate traduceri noi, dar și cele existente au fost actualizate.

Versiunea 1.1.8 (stabilă)

  • Versiunea stabilă inițială.