Hangmester

Üdvözlöm a hangmesterben! Ezt a kis NVDA-bővítményt viccből írtam, és megosztom Önnel, hogy egy kicsit jobb kedvre derítsem, míg használja.

Mindig szerettem volna zenei hangokat készíteni az NVDA-val ahelyett, hogy a folyamatjelzője vagy hibajelzése hangjait hallgatnám. Ezeket azonban nem könnyű megalkotni, így először lehetővé szerettem volna tenni, hogy könnyebben lehessen dallamokat készíteni. Ezért írtam meg a hangmestert. Most képzelje el, milyen lenne, ha az NVDA Mozartot, Beethovent vagy mondjuk a Rolling Stones egy nagy slágerét játszaná. Bár az elkészített dallamok úgy szólnak, mint a régi mobilokon, ez még így is vicces.

A hangmester leegyszerűsíti a hangfájlok elkészítését. Ehhez használja kedvenc szövegszerkesztőjét, majd mentse el a fájlt és játssza le az NVDA-val. Olvassa el ehhez a további tudnivalókat!

A hangadat-fájlok

Ahhoz, hogy lejátssza első dallamát a hangmesterrel, először meg kell alkotnia és be kell töltenie hangadat-fájlját. A hangadat-fájlok egyszerű szöveges fájlok .tdf kiterjesztéssel. A hangmester ezeket a fájlokat használja a dallam előállítására és lejátszására. Ahhoz, hogy a hangmester megfelelően lejátssza az alkotott dallamot, tartsa be az alábbi egyszerű szabályokat!

1. A tdf fájl minden sorának három paramétert kell tartalmaznia, melyeket
(kettős pont9 választ el. Az első paraméter a hangmagasság, a második a hang hossza, a harmadik pedig a szünet hossza két hang között. Mind a három paramétert meg kell adni, különben a hangmester nem tudja lejátszani a hangadatokat.
 1. A hangmagasságnak és a hang hosszának egész számnak kell lennie, a szünet pedig lebegőpontos valós érték legyen.
 2. Ha a sor elejére # (kettős kereszt) kerül, a hangmester a sort megjegyzésnek tekinti és figyelmen kívül hagyja.

Példa: játsszunk le egy háromhangos dallamot!

1500:100:0.5

1000:100:0.09

500:100:0.7

Ebben a példában az első hang a sorban 1500-as hangmagasságú, a hossza 100 és 0.5 a szünet. A második hang magassága 1000, hossza 100 és a szünet 0.09. Az utolsó hang hangmagassága a sorban 500, hossza 100 és a szünet 0.7.

Megjegyzés: A szünetet kötelező minden hangnál megadni, különben az egyik hang rátorlódik a másikra és ez váratlan eredményekhez vezet. Ezért kötelező ez a paraméter.

Ha szeretné tanulmányozni a hangkészítés szabályait, kérem, tekintse meg és szerkessze át a bővítményhez mellékelt példafájlt. A fájlt a "tones" almappában találja, ide kell tennie a saját .tdf fájljait is.

Billentyűparancsok

 • Alt+NVDA+T: Lejátssza a betöltött hangfájlt, ha minden rendben.
 • Alt+Shift+NVDA+T: ha szól egy dallam, megálítja a lejátszást.
 • Alt+NVDA+N: Készít és megnyit egy üres hangadat-fájlt a jegyzettömbben szerkesztés céljából.
 • Alt+NVDA+L: Megnyit egy párbeszédpanelt, hogy megnyithassunk egy hangadat-fájlt lejátszásra.
 • Alt+NVDA+E: Megnyitja a betöltött fájlt jegyzettömbben szerkesztésre.
 • Alt+NVDA+O: Megnyit egy mappát, melyben hangadat-fájlok vannak, és ahová a hangadatokat menteni lehet a hangmesterrel.

Egyéb megjegyzések

Hangadat-fájlokat készíteni, szerkeszteni és betölteni vagy hangadat-mappát megnyitni, melyben ilyen fájlok vannak, az NVDA/eszközök/hangmester menüben is lehet.

Ha az új hangadat-fájl készítése párbeszédpanel megnyílik, írjon be egy nevet .tdf kiterjesztés nélkül. A kiterjesztést a hangmester automatikusan hozzáadja a fájlnévhez. Ha nem ad meg fájlnevet, a hangmester az alapértelmezés szerinti "untitled.tdf" fájlnevet használja. A hangmester az új fájlt automatikusan létrehozza és megnyitja a jegyzettömbben szerkesztésre. Nyomjon escape-et a fájlnév bekérésekor, ha mégsem szeretne új fájlt készíteni.

Megjegyzés: A hangmester a jegyzettömböt használja szerkesztésre, mert ez a Windows tartozéka, és minden számítógépen megtalálható.

Ha a hangadatok betöltése párbeszédpanel nyitva van, használja a nyilakat a betöltendő fájl kiválasztására, majd nyomjon entert. Nyomjon escape-et a betöltés mellőzéséhez.

Ha megnyit egy mappát, mely tdf fájlokat tartalmaz, a megtekintésüket és szerkesztésüket a szövegszerkesztővel végezheti. Ha azonnal szeretné hallani az eredményt, erősen ajánlom, hogy először töltse be a fájlt a hangmesterbe, ha lehetséges. Ezt követően szerkesztheti a fájlt, mentse el az eredményt, majd minden mentés után használhatja a lejátszás parancsot az utolsó eredmény meghallgatásához.

Changes for 1.3

 • Fixed: Fixed compatibility issue with newer NVDA versions.

Az 1.2. verzió változásai

 • Javítás: egy nagyobb címzési hiba, ahol egy üres hangadat-fájl választása után egy másik választásakor annak lejátszása meghiúsult.

Az 1.1. verzió változásai

 • Hozzáadva egy új opció, mellyel új hangfájlt lehet készíteni és megnyitni szerkesztésre a jegyzettömbben.
 • Hozzáadva egy opció, mellyel a jelenleg betöltött hangfájlt lehet szerkeszteni a jegyzettömbben.
 • Fejlesztés: a hibaüzenetek felhasználóbarátabbá váltak.
 • Fejlesztés: a bővítmény bizonyos funkciói, például a hangfájlok mappájának megnyitása vagy a hangfájlok szerkesztése jegyzettömbben tiltva lettek a biztonsági képernyőkön.
 • Fejlesztés: Az NVDA tájékoztatja a felhasználót, ha a lejátszás leáll.
 • Javítás: ha egy hangfájl lejátszása folyamatban van, már nem lehet egy másikat is elindítani.

Az 1.0. verzió változásai

 • Eredeti kiadás.