Навигационен режим на цифровия блок (Numpad Nav Mode)

"Навигационен режим на цифровия блок" е добавка за NVDA, която ви позволява лесно да превключвате цифровия блок на клавиатурата между режима му на работа при включен NVDA и нормалния му режим на работа без работещ екранен четец.

Нормалните функции на цифровата клавиатура на компютъра с изключен Num Lock са: Page Up, Page Down, Home, End, четири стрелки за движение нагоре, надолу, наляво и надясно и клавиш Delete. Но NVDA напълно прихваща цифровия блок, за да осигури клавиши за преглед, управление на мишката и клавиши за навигация по обекти. Това е така дори при използване на клавиатурна подредба за лаптоп, което дублира тези функции на клавиши, които не са част от цифровия блок, за случаите в които не е наличен цифров блок.

Някои потребители обаче разполагат с цифров блок на своя лаптоп и биха предпочели да го използват за навигация в Windows, особено когато някои лаптопи не разполагат с Home, End или други подобни клавиши. Това са част от случаите, в които тази добавка може да помогне. Освен това, някои потребители на настолни компютри понякога може да предпочетат да използват цифровия блок за тези функции на клавиатурата вместо стандартните клавиши, което тази добавка позволява.

Как работи

При изключен Num Lock, без значение коя клавиатурна подредба се ползва, тази добавка ще ви позволи да натиснете Alt+NVDA+Плюс от цифровия блок (който обикновено е дългият клавиш втори подред от долу нагоре в десния край), за бързо и лесно превключване между нормалната навигация на NVDA и класическите команди за навигация на Windows. Тази клавишна команда може да бъде променена в диалоговия прозорец "Жестове на въвеждане", в категорията "Въвеждане".

Имайте предвид, че тази добавка не забранява използването на Insert от цифровия блок като модификатор на NVDA, ако сте указали да е така. Ако искате тази функция, моля, уведомете ме, въпреки че можете ръчно да изключите Insert от цифровия блок като модификатор в настройките на клавиатурата на NVDA.

Ако предпочитате да стартирате NVDA с активен по подразбиране навигационен режим на Windows, можете да конфигурирате това в настройките на NVDA. От менюто на NVDA изберете "Настройки" и след това "Опции" и намерете панела за настройки на добавката "Навигационен режим на цифровия блок". Там ще можете да поставите отметка, с която да укажете навигационния режим на Windows да е активен по подразбиране при стартиране на NVDA. За да стигнете бързо, натиснете NVDA+N -> Н -> О, след това Н един или няколко пъти, докато не чуете "Навигационен режим на цифровия блок".

Нови възможности

Окуражавам ви да ми пишете на е-пощата с всякакви предложения за функции или други начини на използване на добавката, които не съм изброил тук, или просто да ме уведомите, че добавката ви е от полза!

Вдъхновение

Тази добавка е пряк резултат от искания от страна на потребителите, на които съм попадал през годините и дискусия в GitHub в [доклад

9549](https://github.com/nvaccess/nvda/issues/9549). Благодарности на

@Qchristensen и @feerrenrut.