Базов пакет за приложения в Windows (Windows App Essentials)

Забележка: Първоначално наречена "Базов пакет за приложения в Windows 10", вече е преименувана на "Базов пакет за приложения в Windows" през 2021 г., за да поддържа Windows 10 и бъдещи версии като Windows 11. Части от тази добавка все още ще се отнасят до оригиналното име на добавката.

Тази добавка е колекция от спомагателни модули за разни приложения в Windows. Тя също така съдържа поправки и подобрения за разни контроли в интерфейса на windows 10 и по-нови.

Включени са следните спомагателни модули за дадени приложения и модули за приложения (прегледайте раздела за съответното приложение за подробности относно включените неща):

 • Модерна клавиатура (панел с emoji/сензорна клавиатура/диктуване/въвеждане с глас/предложения при въвеждане от хардуерно устройство/хронология на клипборда/предложени действия/редактори за съвременни методи на въвеждане)
 • Настройки (настройки на системата, Windows+I)

Забележки:

 • Тази добавка изисква Windows 10 версия 22H2 (компилация 19045), Windows 11 22H2 (компилация 22621) или по-нови издания.
 • Продължителността на поддръжката за дадена актуализация на функции е свързана с продължителността на клиентската поддръжка (Home, Pro, Pro Education, Pro for Workstations издания) и добавката може да прекрати поддръжката за актуализация на функции преди края на клиентската поддръжка. Вижте aka.ms/WindowsTargetVersioninfo за повече информация и крайните дати за поддръжка.
 • Въпреки че е възможно да се инсталира на тях, тази добавка не поддържа Windows 10 Enterprise LTSC (Long-Term Servicing Channel) и Windows Server.
 • Не всички функции от компилациите на Windows Insider Preview ще се поддържат, още повече за функциите, въведени само за ограничен брой потребители на Windows Insider в каналите canary и dev.
 • Добавката може да емулира промени, включени в компилациите на Insider Preview, които впоследствие се премахват, и за тези промени добавката може да ги премахне в бъдещи версии.
 • Тестовият канал на добавката ще включва промени, включително експериментално съдържание, което може да бъде, а може и да не бъде включено в бета и стабилни версии, а бета каналът ще включва промени, планирани за бъдещи стабилни версии.
 • Някои функции на добавката са в момента или ще бъдат включени в екранния четец NVDA.
 • За най-добро изживяване с приложения, които вграждат уеб технологии и съдържание, като менюто "Старт" и неговото контекстно меню, включете настройката "Автоматичен режим на фокус при промяна във фокуса" от панела с настройки за режима на разглеждане на NVDA.

За списък на промените, направени между всяко издание на добавката, вижте документа "Списък с промените за всяко издание на добавката".

Модерна клавиатура

Това включва панел за емоджи, хронология на клипборда, сензорна клавиатура, диктуване/гласово въвеждане, предложения при хардуерно въвеждане, предложени действия и редактори за съвременни методи за въвеждане на определени езици в Windows 10 и 11. Когато преглеждате емоджи, за най-добро изживяване, включете опцията за използване на данни от Уникод консорциума от настройките за реч на NVDA и задайте нивото на пунктуацията на "някои" или по-високо. Когато поставяте от хронологията на клипборда в Windows 10, натиснете клавиша за интервал вместо клавиша Enter, за да поставите избрания елемент.

 • В Windows 11 22H2 и по-нови, NVDA ще докладва предложените действия, когато съвместими данни, като например телефонни номера, бъдат копирани в клипборда.

Настройки

 • NVDA ще докладва за обновления на състоянието на Windows Update, докато изтеглянето и инсталирането напредва. Това може да доведе до прекъсване на говора при навигация в приложението Настройки, докато актуализациите се изтеглят и инсталират. Ако използвате Windows 11 и избирателното регистриране на UIA събития е зададено на "Избирателно" (от категорията "Разширени" в прозореца с настройките на NVDA), трябва да преместите фокуса в списъка с актуализации веднага щом се появят, за да може NVDA да докладва напредъка на актуализирането.